Dynia na talerzach

Dynia na talerzach
5 2 głosy

Dynia – niskokaloryczna, bogata w B-karoten, zawierająca potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Do tego wspomagająca odchudzanie i leczenie nadciśnienia. Taka właśnie jest dynia, królowa jesiennych smaków. Sprowadzona do Europy w XVI w. przez hiszpańskich żeglarzy, od wieków inspiruje kucharzy, którzy przygotowują z niej zupy, placki, kotlety, a nawet konfitury. Gotowana, pieczona czy na surowo, zawsze smakuje idealnie.

Dzięki modzie na kuchnię sezonową, zapomniana nieco dynia w ostatnich latach wróciła do łask gotujących profesjonalistów i amatorów. Bez wątpienia przyczynił się do tego coraz częściej świętowany w Polsce Halloween, w którym dynia odgrywa bardzo istotną rolę. Jej obecność podczas wigilii wszystkich świętych (z ang. All Hallows’ Eve, którego skrótem jest właśnie Halloween) wiąże się nie tylko z irlandzką legendą o Jacku oszuście, ale również jest uzasadniona przyrodniczo. To właśnie jesienią dynie dojrzewają i można je wykorzystać na wiele sposobów.

dynia na talerzach (1)Fot. Villeroy & Boch – dynia na talerzach

Dyniowe pyszności podane na porcelanie

Old Luxembourg to jedna z najdłużej produkowanych serii porcelany Villeroy & Boch. Od czasu swojej premiery w 1768 niezmiennie cieszy się popularnością. Kremowobiałe naczynia o klasycznych kształtach i delikatnych kwiatowych zdobieniach tworzą kolekcję w rustykalnym stylu o ponadczasowym elegancji. Stworzona przez założyciela firmy Josepha Bocha urzeka swoim pięknem kolejne pokolenia miłośników piękna na stole. W skład zastawy Old Luxembourg wchodzą talerze płaskie, głębokie, miski, salaterki, filiżanki, kubki i wiele innych naczyń. Doskonale sprawdzą się one podczas jesiennej rodzinnej kolacji z dynią w roli głównej.

dynia na talerzach (2)

Fot. Villeroy & Boch – dynia na talerzach

Rozgrzewająca zupa dyniowa na zimne wieczory

A co można podać podczas tego posiłku? Na pewno wyśmienitą rozgrzewającą zupę dyniową z imbirem i mlekiem kokosowym według naszego przepisu.

SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJI

  • Dynia Hokkaido – jej zaleta to fakt, że nie musimy obierać skórki. Skórka ponadto pięknie barwi zupę na kolor pomarańczowy.
  • Włoszczyzna (może być mrożona) 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki mielonej kurkumy i curry
  • Pół łyżeczki słodkiej papryki i papryki ostrej (może być chili)
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki świeżego startego imbiru
  • Sól do smaku
  • Puszka oleju kokosowego
  • Ziarna dyni, słonecznika i sezamu raz orzechy włoskie do dekoracji talerza. Zamiast ziarnami i orzechami możecie przyozdobić zupę grzankami czosnkowymi.
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno jako dressing

PRZYGOTOWANIE

  1. Dynię przekroić, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
  2. Do garnka z wodą dodać dynię, pozostałe warzywa i przyprawy.
  3. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
  4. Zmiksować w blenderze lub blenderem z mlekiem kokosowym.
  5. Rozlać na talerze, zupę posypać ziarnami i orzechami oraz polać olejem rzepakowym robiąc szlaczek.
  6. Zupę możecie podać w wydrążonych, naszych polskich dyniach, co na pewno wszystkim sprawi dużą przyjemność.

Życzymy smacznego!

dynia na talerzach

Fot. Villeroy & Boch – przepis na dynię

Share Button
, , ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Follow

Otrzymuj powiadomienia o nowych postach w mailu

Dołącz do innych czytelników: