Dynia – niskokaloryczna, bogata w B-karoten, zawierająca potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B, a także kwas foliowy. Do tego wspomagająca odchudzanie i leczenie nadciśnienia. Taka właśnie jest dynia, królowa jesiennych smaków. Sprowadzona do Europy w XVI w. przez hiszpańskich żeglarzy, od wieków inspiruje kucharzy, którzy przygotowują z niej zupy, placki, kotlety, a nawet konfitury. Gotowana, pieczona czy na surowo, zawsze smakuje idealnie.
Dzięki modzie na kuchnię sezonową, zapomniana nieco dynia w ostatnich latach wróciła do łask gotujących profesjonalistów i amatorów. Bez wątpienia przyczynił się do tego coraz częściej świętowany w Polsce Halloween, w którym dynia odgrywa bardzo istotną rolę. Jej obecność podczas wigilii wszystkich świętych (z ang. All Hallows’ Eve, którego skrótem jest właśnie Halloween) wiąże się nie tylko z irlandzką legendą o Jacku oszuście, ale również jest uzasadniona przyrodniczo. To właśnie jesienią dynie dojrzewają i można je wykorzystać na wiele sposobów.
Fot. Villeroy & Boch – dynia na talerzach
Dyniowe pyszności podane na porcelanie
Old Luxembourg to jedna z najdłużej produkowanych serii porcelany Villeroy & Boch. Od czasu swojej premiery w 1768 niezmiennie cieszy się popularnością. Kremowobiałe naczynia o klasycznych kształtach i delikatnych kwiatowych zdobieniach tworzą kolekcję w rustykalnym stylu o ponadczasowym elegancji. Stworzona przez założyciela firmy Josepha Bocha urzeka swoim pięknem kolejne pokolenia miłośników piękna na stole. W skład zastawy Old Luxembourg wchodzą talerze płaskie, głębokie, miski, salaterki, filiżanki, kubki i wiele innych naczyń. Doskonale sprawdzą się one podczas jesiennej rodzinnej kolacji z dynią w roli głównej.
Fot. Villeroy & Boch – dynia na talerzach
Rozgrzewająca zupa dyniowa na zimne wieczory
A co można podać podczas tego posiłku? Na pewno wyśmienitą rozgrzewającą zupę dyniową z imbirem i mlekiem kokosowym według naszego przepisu.
SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJI
- Dynia Hokkaido – jej zaleta to fakt, że nie musimy obierać skórki. Skórka ponadto pięknie barwi zupę na kolor pomarańczowy.
- Włoszczyzna (może być mrożona) 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki mielonej kurkumy i curry
- Pół łyżeczki słodkiej papryki i papryki ostrej (może być chili)
- Pół łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki świeżego startego imbiru
- Sól do smaku
- Puszka oleju kokosowego
- Ziarna dyni, słonecznika i sezamu raz orzechy włoskie do dekoracji talerza. Zamiast ziarnami i orzechami możecie przyozdobić zupę grzankami czosnkowymi.
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno jako dressing
PRZYGOTOWANIE
- Dynię przekroić, pozbawić pestek, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i też pokroić w kostkę.
- Do garnka z wodą dodać dynię, pozostałe warzywa i przyprawy.
- Gotować przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
- Zmiksować w blenderze lub blenderem z mlekiem kokosowym.
- Rozlać na talerze, zupę posypać ziarnami i orzechami oraz polać olejem rzepakowym robiąc szlaczek.
- Zupę możecie podać w wydrążonych, naszych polskich dyniach, co na pewno wszystkim sprawi dużą przyjemność.
Życzymy smacznego!
Fot. Villeroy & Boch – przepis na dynię
Sposób podania robi wrażenie :) Nawet dzis jadłam zupę dyniowa, ale podana w prosty sposob :)